Onlar, Sokaklarında oyunlar oynadılar. Oyuncakların bol bulunmadığı dönemlerde kendi oyunlarını kendileri kurdular. Dışarıda oynarken Askeriyeden gelen bando sesiyle, düğün alaylarında, kına gecelerinde, bayramlarda çalınan müzikleriyle duydukları doğru ritim ve nağmeleri hafızalarında biriktirdiler.
Sonuçta müziğin kültürel değerler içerisinde öne çıktığı kişiler olarak, farklı yerlerde bulunsalar dahi, kopmaz gönül bağlarıyla bir araya geldiler. Düğün-derneklere ve salonlara sığamayacak sayılara ulaştılar. Adlarına “Biz Kandıra'yız" dediler.
Onlar, Aygün Aynagöz önderliğinde, Engin-Şahin Ecevit ile Malik Doğan'ın öğreticiliğinde akademik ve bilimsel çalışmada buluştular. Hayatın yoğun temposu içinde yanyana gelmeyi ihmal etmediler. Ramada Otel'de gerçekleşen gecede 50’ye yakın Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziği eserini hep birlikte hafızalarında tazelediler.
Tüm kültürel değerlerimizin yaşatılması, özenle korunması, bu yolda özellikle gençlerimizle yürünmesi ve en kısa zamanda yeniden buluşulması dileklerini belirttiler. Toplantıya katılanlar Kandıralıların birkaçı; İsa Akıncı, Erdoğan Görgün, Levent Açıkgöz, Melek Karagöz, Bülent Bebek, Atilla Öztan, Günay Çömlek, Mesut Memiş, İbrahim Alkan, Bircan Ertaş, Evircan Necmiye Kopal, Özgür Can, Mesut Alkan, Hakan Saltık veTezer Saatçi..
.gif)