Lütfü Türkkan'dan Sağlık Bakanı'na virüs soruları
Siyaset, 23 Mart 2020 00:34İYİ Parti Grup Başkan Vekili Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, korona virüs ile ilgili ülkemizdeki hastanelerin ve sağlık kuruluşlarının bu salgın ile mücadelede ve hastaların tedavi sürecinde merak edilen konuları TBMM gündemine taşıdı. Türkkan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın cevaplaması isteği ile soru önergesi verdi.

Önergesinde;
“Korona virüs (COVID-19), ilk olarak Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkmış, hızla dünyanın birçok ülkesine yayılmış ve birçok insanın hayatını kaybetmesine neden olmuş ve olmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) bu salgını pandemik bir hastalık olarak ilan etmiştir. Ülkemizde de görülen bu salgın nedeni ile her gün hasta sayımız artmakta ve insanlarımız hayatını kaybetmektedir.” diyen Türkkan, “Ülkemizde bu salgın nedeni ile alınan ve nerede ise her gün yenileri eklenen birtakım tedbirler de olayın ciddiyetini ortaya koymaktadır. Ayrıca hastanelerimizin ve sağlık kuruluşlarımızın bu salgın ile mücadelede ve hastaların tedavi sürecindeki her konunun açıklığa kavuşması da önem taşımaktadır.” ifadelerini kullandı.
Bakan Koca’ya ülkemizde korona virüs ile ilgili olarak uygulanan testler ile ilgili sorular yönelten İYİ Parti Grup Başkan Vekili, önergesinde başta hekimler olmak üzere sağlık çalışanlarının ciddi risk altında olduğuna vurgu yaptı. Türkkan, Sağlık Bakanı’na virüs ile mücadelede ve hastaların tedavisinde açıklığa kavuşması gereken konular ile ilgili sorular da sordu.
İşte Türkkan’ın soruları:
1-Ülkemizde COVID-19 tanısı konulan hastaların ikamet ettikleri il ve ilçelere, yaş ve cinsiyete göre dağılımları nasıldır?
2-Tanı konulan hastaların yurt dışı temas konusunda ülkelere göre dağılımı nasıldır?
3-Bugün itibari ile illere göre tanısı doğrulanmış ya da olası/kuşkulu COVID-19 hasta yatırılan hastane sayısı kaçtır, bunların (Sağlık Bakanlığı, kamu üniversitesi, vakıf üniversitesi, özel sektör) dağılımı nedir, bu hastaneler hangileridir?
4-Çin’den kaç adet hızlı tanı kiti alınmıştır, ülkemize getirilen hızlı tanı kitlerinin illere göre dağılımı nasıldır, bu kitler hangi illere, merkezlere dağıtılmıştır, bunların sayısı nedir?
5-Bugün itibari ile ülkemizde kaç ilde COVID-19 testi yapılmaktadır, bu iller hangileridir, bu illerde test yapılan yerler nerelerdir?
6-Bugüne kadar kaç kişiye test yapılmış, kaç kişiye COVID-19 tanısı konulmuştur?
7-Bu test neye göre yapılmaktadır, isteyen herkes bu testi yaptırabilmekte midir, Bakanlık olarak bu konuda konulmuş belli kriterler var mıdır, bunlar nelerdir?
8-İlk testi pozitif çıkan bir hastanın ikinci testi neye göre ve hangi zaman aralığına göre yapılmaktadır, ikinci testi negatif çıkan bir hasta ile ilgili olarak nasıl bir yol izlenmektedir?
9-COVID-19 için uygulanan kaç tip test bulunmaktadır, kullanılan testlerin geçerlilik özellikleri (duyarlılık, seçicilik, pozitif ve negatif öngörü değerleri) nasıldır?
10-COVID-19 testi yaptıran bir kişinin test sonucu ne zaman çıkmaktadır, yapılan test ile sonuç arasında geçen süre ne kadardır?
11-Pozitif görüntüleme bulguları (akciğer grafisi ve/veya bilgisayarlı tomografi) ile COVID-19 tanısının doğrulanması arasında geçen süre ne kadardır?
12-Tanısı doğrulanmış hastalarda nasıl bir tedavi yöntemi izlenmektedir, hastaların tedavisinde bugüne kadar hangi ilaçlar kullanılmıştır, bu ilaçların tedaviye yanıt verme oranı nasıldır?
13-COVID-19 tedavisinde kullanılan ilaçların ülke genelindeki miktarı ve illere göre sayısı nedir, Bakanlığınızın öngördüğü hasta sayısı ve ihtiyaca göre bu ilaçların mevcut stokları yeterli midir, bu ilaçların hastaneler bazında dağıtımı yeterli düzeyde organize edilebilmekte midir, hastanelerin ne kadarında ilaçlar yeterli düzeyde sağlanabilmekte, ne kadarında ilaç eksikliği yaşanmaktadır?
14-Ülkemizdeki hasta sayısının hızlı artışı dikkate alındığında hastanelerimizdeki hekim, hemşire, sağlık teknisyeni, sağlık personeli, vb. sayısı yeterli midir, bu sayıların artırılması düşünülmekte midir, Bakanlık olarak bu konuda alınmış tedbirler nelerdir?
15-COVID-19 tanısı konulmuş hastaların tedavisine başlanmasından bu yana hekimler başta olmak üzere her türlü sağlık çalışanlarımıza da bu konuda test uygulanmakta mıdır, bu gruba giren kaç kişiye test uygulanmıştır, tanı konulan sağlık çalışanı bulunmakta mıdır, bu konuda sayı nedir, bunların meslek (hekim, hemşire, sağlık teknisyeni, sağlık personeli, vb.), kurum ve il dağılımı nasıldır?
16-Hastanelerden gelen kişisel koruyucu malzemelerin yeterli düzeyde olmadığı konusundaki yakınmalara karşı ne gibi tedbirler alınmaktadır, bu malzemelerin hastanelere dağıtılmasında nasıl bir yol izlenmektedir?
17-Kişisel koruyucu malzeme stokumuz ve üretim kapasitemiz öngörülen ihtiyacı karşılayabilecek düzeyde midir, bu ihtiyacın karşılanamaması riskine karşı Bakanlık olarak atılmış adım var mıdır, bunlar nelerdir?
Siyaset, 23 Mart 2020 00:34
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!

Kirletip kirletip temizleme töreni yapmak anlamsız

10-0’lık skorla 3.kupa da Gölcük'te

KOTO’dan aşı programına tam destek

PTT’nin fatura ödemelerinde aldığı ek ücretleri sordu!

Maskesiz hayat ne zaman başlayacak?

İşte ittifakların son oy durumları

Ali Babacan pişmanlığını anlattı

İzmit Çarşısı ürünleri 41 Burda AVM'de

İYİ Parti Akmeşe'de önce esnafı gezdi sonra mahalle temsilciliği açtı

AK Partili vekiller sahaya indi

Dilovası Belediyesi ile kazandılar

Derince’de randevu alınmadan korona aşısı yapılacak

Muhtarlar, A Takımı’nı ‘112 Acil’e benzetti

İyi Parti Derince’den Yeniden Refah standına ziyaret

Sporda marka bir kent haline geleceğiz

Hürriyet, Göçmen Dernekleri ile buluştu

Bu yasak bir an evvel kalksın

Ellibeş’in esnaf ziyaretlerinde sıcak ve samimi görüntüler

Bu haftaya dikkat! Meteorolojiden alarm verildi

Muharrem İnce adayım dedi

Kendini AVM'nin 2. katından atan genç kız öldü

Yönetim kurulu üyesinden başkana şok suçlama!

Gülümse Kafe'nin kapıları mutluluğa açılacak

Kocaeli Spor Şöleni başladı

Başkan Hürriyet, Saffet Sancaklı’yı da unutmadı

Gölcük’te o sınava katılan gençlerden 71’i kazandı

Bu yıl hac olacak mı?

Cemil Yaman’dan Muş ve Bursa’da yoğun çalışma

Aşılamada ay sonunda sıra 20 yaşa gelecek

Vali Yavuz, Dilovası OSB’de üretim ve iş gücünü yerinde inceledi

DEVA Partisi'nin o başkanı istifa etti

Daha güzel bir Derince’yi beraber inşa edeceğiz

Kurumlar vergisi düşürülüyor

Kirlettiğimiz denizleri çocuklarımıza temizlettirmemeliyiz

İnsanlarımız adeta patlama noktasına gelmiştir

Tarihi Kentler Birliği’nden İzmit’i gururlandıran ödül!

Başiskele Çocuk Kütüphanesi’nde sona gelindi

Kandıra Belediyesi’nde yaz yoğunluğu

Büyükakın, İzmit sokaklarında vatandaşlarla buluştu
