Türk Silahlı Kuvvetleri, savaş anlayışında köklü değişikliğe gidiyor. Ordu, artık daha az düşman ülkeyle savaşacağını düşünüyor. “Aynı anda iki düşman ülkeyle savaşmak, bir de iç güvenlik harekâtını yürütmek” şeklinde yapılan kuvvet planlaması da terk ediliyor.
CNNTURK: Türk Silahlı Kuvvetleri, savaş anlayışında köklü değişikliğe gidiyor. Ordu, artık daha az düşman ülkeyle savaşacağını düşünüyor. “Aynı anda iki düşman ülkeyle savaşmak, bir de iç güvenlik harekâtını yürütmek” şeklinde yapılan kuvvet planlaması da terk ediliyor.
Türk Silahlı Kuvvetleri, tehdit değerlendirmesinde köklü değişiklik gerçekleştirdi.
Uzun yıllardır, ordunun aynı anda iki düşman ülkeyle savaşacağı ve bir de iç güvenlik harekâtı yürüteceği, yani terörle mücadele edeceği varsayımına dayalı olarak yapılan kuvvet planlamasından vazgeçildi.
İki yüksek yoğunluklu, yani aynı anda iki ülkeyle savaş, bir de düşük yoğunluklu savaş yani terörle mücadele içerdiği için "2,5 savaş" adı verilen bu konsep artık terk edildi.
ASKERE ALMA YENİLENECEK
Yeni anlayış daha az düşman ülke algılamasına dayanıyor. Yürürlüğe konulan yeni anlayış, bir yüksek yoğunluklu bir de düşük yoğunluklu savaş ve buna göre kuvvet planlaması içeriyor. Yani ordu bir düşman ülkeyle savaşırken, aynı anda terörle mücadele edebilecek bir yapıya kavuşturulacak
Bu durum ordunun gelecek yıllarda daha az sayıda personele ve birliğe ihtiyaç duyacağı bir yapılanmaya gideceğini de gösteriyor. Türk Silahlı Kuvvetleri, yeni tehdit algılamasına paralel olarak, hem kuvvet yapısını hem de personel politikasını değiştirmeye hazırlanıyor.
Daha mobil, kısa sürede kriz bölgelerine ulaşacak kapasitede birlikler kurulacak. 4 yıl sonrasını hedef alan Personel Yönetim Sistemi 2010 projesiyle de, askere alma ve ordunun personel politikasını baştan sona yenilenecek.