Warning: getimagesize(resimler/icerikler/csis-raporu-washington-tahran-icin-turk-ordusundan-yararlanmak-istiyor.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home/haber100/domains/haber100.com/public_html/ydh/detay.php on line 18
CSIS raporu: Washington, Tahran için Türk ordusundan ‘yararlanmak’ istiyor

Warning: getimagesize(resimler/reklam/dasfa.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home/haber100/domains/haber100.com/public_html/ydh/reklam.php on line 16

banner1


CSIS raporu: Washington, Tahran için Türk ordusundan ‘yararlanmak’ istiyor

  • Kategori: TÜRKİYE
  • 01 Ocak 1970
  • By YDH
  • 14726 görüntülenme
img
CSIS raporu: Washington, Tahran için Türk ordusundan ‘yararlanmak’ istiyor YDH

ZAMAN- Washington’daki düşünce kuruluşlarından CSIS’in yayınladığı son Türkiye raporunda, ABD’nin, ‘askerden askere kontaklar’ı geliştirerek İran’ın nükleer hırslarını eleştiriye ‘daha istekli’ olan Türk Silahlı Kuvvetleri’nden ‘yararlanmak’ isteyeceği öne sürüldü.

ZAMAN- Washington’daki düşünce kuruluşlarından CSIS’in yayınladığı son Türkiye raporunda, Türk-Amerikan ilişkilerinin Irak’tan sonra İran’da da ‘büyük bir test’ yaşayabileceği bildirildi.

 

Raporda ABD’nin, ‘askerden askere kontaklar’ı geliştirerek İran’ın nükleer hırslarını eleştiriye ‘daha istekli’ olan Türk Silahlı Kuvvetleri’nden ‘yararlanmak’ isteyeceği öne sürüldü. Hamas zaferinden sonra “Ortadoğu’daki demokrasi inisiyatifinde iştiyakını kaybeden” Bush yönetiminin, ‘İslamcı kökenli’ AK Parti hükümetiyle işbirliğine ‘daha az meyilli’ olabileceği savunuluyor. Dr. Bülent Alirıza ile Seda Çiftçi’nin imzasını taşıyan raporda, Türkiye’de siyasî dengenin ‘vahşi kartı’ olarak nitelendirilen sivil ve askerî otoriteler arasındaki ilişkinin, İran krizi ile ‘tahrik olabileceği’ de kaydediliyor.

 

Aralık 2005’te Pentagon ile Genelkurmay arasında “1 Mart tezkeresi sonrasında gerilimlerin son kalıntılarını süpürmek üzere” Washington’ı ziyaret eden ‘müstakbel genelkurmay başkanı’ Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın, Aytaç Yalman gibi muhalif bazı generallerin emekliye ayrılmasıyla, ABD ile ‘müstakbel bir vesilede’ işbirliğini tavsiye etmesinin ‘daha kolay’ olacağı belirtiliyor. Kara Kuvvetleri Komutanı olacak Orgeneral İlker Başbuğ’un, ABD Genelkurmay Başkanı Peter Pace ile arasının iyi olduğuna da dikkat çeken rapor, Türk ve Amerikan sivil hükümetleri arasında ise “en yüksek seviyede yakın diyalog” olmadığını iddia ediyor.

 

CSIS raporunda, Bush yönetiminin, Erdoğan hükümetinden İran’a karşı muhtemel bir askerî eylemde ‘doğrudan bir destek’ istemesine ihtimal verilmiyor. Rapora göre Washington için daha öncelikli konular, Ankara’nın “kademeli olarak Tahran’a mesafe koyması”, “arabuluculuktan uzak durması” ve İran’a karşı diplomatik gayretlere ve muhtemel yaptırımlara ‘tamamen katılması’. Ancak bu isteklerin, “tüm komşularla iyi geçinme” stratejisi güden ve Bush yönetimine karşı tepkili olan Türk halkıyla muhatap olan Erdoğan hükümetinin, yaklaşan genel seçimler öncesinde ABD ile ilişkileri ‘dengeleme’ gayretlerini zorlaştıracağına işaret ediliyor.

 

Rapora göre, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı bekleyen diğer bazı problemler ise şunlar: ‘Kamuoyuna açık şekilde’ hükümeti eleştiren Orgeneral Büyükanıt’ın Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök’ün yerine geçecek olması, artan terör tehdidinin, “hem Güneydoğu hem de Türkiye’nin AB’ye ilişkin reform sürecine olumsuz yansıması” olacak şekilde bölgede “bir çeşit sıkıyönetim” taleplerine yol açma ihtimali, olumlu makroekonomik gelişmelerin sokaktaki adam için somut getirilere dönüştürülememesi ve yolsuzluk iddiaları.



Makaleler

Güncel

Hava Durumu