MİLLİYET- Ankara, önümüzdeki hafta Türkiye’ye gelecek ABD Dışişleri Bakanı'ndan, İran sorununun yalnızca diplomasi yoluyla çözülmesini isteyecek.
MİLLİYET- İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad'ın ülkesinin uranyum zenginleştirme işlemini başararak, nükleer yeteneğe sahip ülkeler arasına girdiğini açıklamasının ardından Türk güvenlik ve istihbarat birimlerinin yaptığı çalışmada, "İran'ın 2 yıl içinde nükleer silah elde edeceği" tespitinde bulunuldu.
İran'ın nükleer silah sahibi olmasının Türkiye'nin çıkarlarına aykırı olduğu ve diplomatik yoldan engellenmesi için her türlü desteğin verileceğini belirten üst düzey bir yetkili, "Ancak, askeri operasyon ya da İran'da rejim karşıtı güçlerin kuvvetlendirilmesi yönündeki faaliyetlere destek veremeyiz" değerlendirmesini yaptı.
Rapor olumsuz
ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın 25 Nisan'da Ankara'ya yapacağı ziyaretin en önemli gündem maddelerinden birini İran'ın nükleer programı üzerinde yaşanan kriz oluşturacak. BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) İran'a verdiği bir aylık süre 28 Nisan'da dolacak. Ankara, Rice görüşmesine, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Muhammed El Baradey'in ay sonunda BMGK'ya sunacağı raporda, "İran'ın UAEA ile işbirliği yapmadığı" tespitinde bulunacağı öngörüsüyle hazırlanıyor.
Türk güvenlik ve istihbarat birimlerinin, "Tahran'ın 2 yıl içinde nükleer silah yapma kapasitesine erişeceği" değerlendirmesini devletin üst kademelerine aktardıkları öğrenildi. Ankara, Rice'la görüşmede gelebilecek olası taleplere yanıtlarını ise şöyle hazırladı:
- DİPLOMASİ: Sorunun çözümü için diplomatik yolların sonuna kadar kullanılması gerekir. Türkiye bu yöndeki her türlü çabaya tam destek vermeye hazır.
- ASKERİ HAREKÂT: Bölgenin istikrarı ve güvenliği açısından çok olumsuz etkileri olabileceği için Türkiye, askeri bir operasyona sıcak bakmadığını bir kez daha iletecek. ABD'nin ısrarlı olması durumunda Türkiye'nin üs ve hava sahası kullandırmasının mümkün olmayacağı iletilecek.
- REJİMLE MÜCADELE: İran rejimine karşı halk hareketi örgütlenmesi için bütçe ayıran ABD'nin başta Azeriler olmak üzere İran içindeki değişik grupları teşvik etmeye yönelik faaliyetlerine de destek verilmesinin mümkün olmadığı mesajı verilecek. Buna gerekçe olarak, PKK'ya verilen dış destekten Türkiye'nin duyduğu rahatsızlık dile getirilecek.
- YAPTIRIM: Ekonomik yaptırımlar Türkiye'yi çok olumsuz etkiler. Ekonomik yaptırım, rejime değil halka zarar verir ve rejim etrafında daha da kenetlenmesine neden olabilir. Ancak, BM kararı çıkarsa Türkiye de istememekle birlikte uluslararası yükümlülükleri nedeniyle bu yaptırımlara mecburen uymak zorunda kalabilir.