NTV - Türk Eğitim Derneği’nin raporuna göre, Avrupa Birliği ile müzakerelerde Türkiye’yi en çok zorlayacak konu eğitim.
NTV - Avrupa Birliği müzakere sürecinde, Türkiye’yi en çok zorlayacak başlıklardan birinin, eğitim olması bekleniyor. Yaklaşık 9 milyon kişinin okuma-yazma bilmediği Türkiye’nin, uyum sürecinde, yüzde 12 olan okul öncesi eğitim oranını yüzde 75’e yükseltmesi gerekiyor. Türk Eğitim Derneği’nin bu konuda hazırladığı rapor da, eğitim alanındaki müzakere dosyasının uzun yıllar kapanamayacağına işaret ediyor.
“Avrupa Birliği’ne Giriş Süreci ve Eğitimde Vizyon 2023 Raporu”na göre müzakere s0ürecinde Türkiye’nin işi oldukça zor. İlk, orta ve yüksek öğretimdeki okullaşma oranları Avrupa Birliği’nin gerisinde kalan Türkiye’de hala 1,1 milyon çocuk ile 7,6 milyon yetişkin okuma yazma bilmiyor.
Türk Eğitim Derneği Genel Müdürü Sevinç Atabay, AB’nin isteklerini şu şekilde açıklıyor:
“AB özellikle fen ve mat alanında 2010 hedeflerinde okuma yazma, fen ve matematik okuryazarlığının yüzde 90’lara çıkarılmasını istiyor. Yine bu rakam bizde ortalamaya bakıldığında yüzde 72 civarında. Dolayısıyla Lizbon 2010 yılı hedeflerini yakalamamız bile oldukça zaman alacağı ortada.”
Avrupa Birliği’ne uyum için Türkiye’nin 650 dolarlık öğrenci başına harcamasını 10’a katlaması, okul öncesi eğitim oranını da yüzde 12’den 75’e çıkarması gerekiyor.
Eğitim konusunda Türkiye’nin önündeki en iyi örneklerden biri de Polonya. Sürecin gelişimini daha iyi anlayabilmek için müzakere dosyasını dört yılda kapatabilen Polonya’ya bakmanın yeterli olacağını belirten Sevinç Atabay, şunları söylüyor:
“Polonya bakın. 98 yılında müzakereye başladığında kişi başına milli geliri 8.183 dolar, bizim ise 2004 verilerine göre milli gelirimiz 6 bin 520 dolar. Ya da GSYİH’dan eğitime ayırdığı pay müzakereye başladığı 98 yılında yüzde 5,4 iken bizim 2004 rakamımız yüzde 3,8 ve bildiğiniz gibi bu artmış bir bütçe.”