Alim KINIK
Alim KINIK

10 adet yazısı bulunmaktadır.

Alim KINIK

Aşırı İkilem

Sosyal medya bir tür dijital emzik; yalnız, rahatsız veya üzgün hissedilen her vakit başvurulan uyumsuz bir baş etme stratejisine dönüşüyor. Bu talep karşısında sosyal medyanın yaptığı ise uyku düzenini bozan bir uyutma/uyuşturma eylemi….

‘Kutsal İnsan’

İnsan haz, dürtü, kibir değildir; özgün değerler skalasıdır. Bahanelerle değil bâhâlarla insandır; farazileri değil farizaları esas almalıdır..

Şiddetin Cinsiyeti

.

Ahlâk Algoritması

.

Yeni İnsan: Homofaber

İnsan için evrendeki galaktik düzen ‘ikra’ya bağlıdır. Dolayısıyla Müslümanın alem kozmolojisi olan ikra bilinci adaleti, eşitliği, emeği, ilmi, anlamı, katılımı, paylaşımı, şahitliği gerektirir..

Sosyal Optimizasyon

İnsan farkındalığın değerini anlamaya odaklanmalıdır. Sorunu tespit etmek eleştiri, soruna çözüm üretmek ise özeleştiri olarak görülmelidir. İstişare etmek sorunu çözme yerine var olan çözümlerden birini tercih etmek tembelliği olmamalıdır..

Hakikatten Kopuş

İnzal olan manadan neşet eden anlamlar çok, çoğul olmuş olabilir. Ama bu düşüncelerin meşruiyet ölçüsü Kur’an’ın resmettiği makulattır/ruhtur. Bunun için vahiyden kopuk olmayan, çağın ruhunu idrak eden bir din dili ve kozmoloji geliştirilmelidir..

Dünden Bugüne Kopuş

Din, sorumluluk bilincidir. Sorumluluk ve vicdan taşımayan sanal ortamdan beslenmesi muhaldir..

Akletmek Sorumluluktur

Düşünmek, insanın tabiatıdır. Akıl ormanına ne ekilirse o biçilir..

Üç Tutulma Hâli

Zamanın ruhunu yakalayamayan, asrı idrak edemeyen köhne bir zihniyettir yobazlık. Şekilci, lafızcı, kalıpçı, açısız, ambalajcı, reddiyeci, etiketçi, şartlanmış, farklılıklara kapalı, özeleştiriden yoksundur..