Analiz

Medeniyet Ve Din Ekseninde Kadının Rolü

Kadını aileden, anneliğin merhametinden ve ahlaki değerlerden koparan her sistem, her ideoloji türümüzün hanesine sadece ziyan olarak yansıyacaktır ve Kur’an’ın diliyle de gerçekten; ‘’insan tarifsiz bir ziyandadır…’’Asr/2.

Evlilik ve Ahlak

Sadakat birbirine olan ahitleşmeye bağlı kalmak, sorumluluk ortaklıktan doğan yükümlülükleri yerine getirmek, sevgi ise eşler arası muhabbeti derinleştiren bir duygudur..

Cinsiyetçi Yaklaşımın Oluşturduğu Maduniyet

Üstünlük ve aidiyeti esas alan kavmiyetçi/ırkçı duygu ve düşünceler cinsiyetçi yaklaşımın en somut göstergelerindendir. Bu bakışa göre kişinin içinde doğduğu aile, kavim, cemaat ve devlet, diğer aile, kavim, cemaat ve devletlerden üstün meziyetlere sahip kabul edilir..

Göz Aydınlığı Eşler Ve Evlatlara Sahip Olmak İstiyor Musun?

Katı kalpleri yumuşatan, kin ve düşmanlıkları dindiren, kardeşliğin filizini oluşturan ulvi duygular merhamet ile oluşur. Merhametin olduğu evlerde huzurlu ve sakin bir ortam hakimdir..

Çocuk ve Kitap İlişkisi

Kitaplar çocuğun düşünsel, zihinsel, sosyal ve duygusal gelişiminde önemli bir rol oynar. Çocuklarımızın hayatı boyunca edinebilecekler en iyi arkadaşının kitap olmasını istiyorsak eğer haydi el ele verelim ve onlara bu huzur dolu geleceği sunalım..

Modern Bireylerin Bunalımları Ve Postmodernizmin Çağrısı

Modernizmin bize çizdiği çok çeşitli, özgürlükçü portrenin gerçek yüzü, aktif mücadele içinde direnen bedenlerin rahatsızlanmasıyla ortaya çıkmıştır. İnsan ya bu çarkın dışına çıkıp kendi hayatını seçmekte ve seçtiği hayatın getirdiği zorunlulukları bir ömür yaşamakta ya da çarkın arasında sıkışıp kalmaktadır..

Geleneksel Toplumdan Modern Topluma Geçişle Birlikte Ortaya Çıkan Kimlik Bunalımı ve Yabancılaşma

Modern hayatın parçalanan, çözülen ve gitgide gölgeliklere gömülen gerçeklikleri var. Modernliğin her şeyi yeni yapma eğilimi bu gerçeği eskitemiyor. Modern şehirde yaşam, dinmek bilmeyen bir belirsizlikten ibaret..

İbadet Bağlamında Dünya İle Ahiret

İnsanların dünya hayatlarını yönlendirmede önemi çok büyük olan ibadet kavramı doğru anlaşılıp kavranmalıdır. Bu konuya yukarıda kısmen değindik. Bunun yanında ceza, mükâfat, korku, zor, sabır gibi kavramlar üzerinde de titizlikle durulmalıdır. Bunların hepsi, Kur’an bilgisi ışığında hayatın içinde düşünülmek üzere, yeniden gözden geçirilmelidir..

Rad Sûresi 11. Ve Enfal Sûresi 53. Ayetleri: Firavun Örneğinde Toplumsal Değişimin Yasaları

Irk, soy, kabile gibi insan ile ilgili unsurlar, dünya hayatının bir gerçeğidir. Bu gerçekler, yönetimi elinde bulunduranların elinde bir zulüm aracı olarak asla kullanılmamalıdır. Bir devletin çatısı altında mutlaka farklı ırk, kabile ve soylara bağlı etnik unsurlar mutlaka bulunmaktadır..

Şahsiyeti İpotek Altına Alan Kült Yapılar Üzerine

Kültür kelimesi de kült kelimesi ile aynı kökten gelir. Kült yapılar, kendilerine ait kültleri yani ritüelleri veya inanışları olan topluluklardır. Dolayısıyla belirgin veya görülmeyen, nevi şahıslarına münhasır kültürü olan sosyal hareketlere, kült yapılar diyebiliriz..

Entelektüelin evi: Fildişi Kule Değil, Ateş Hattı

Entelektüel her zaman yalnızlık ve saf tutma arasında bir yerde durur. Zayıf olanların, madunların, temsil edilmeyenlerin arasında; onları tam da onların içinde kalarak temsil eden ve fakat bu temsiliyetinde yeri geldiğinde yalnız kalma cesaretini de alabilecek olandır..

İslam Hayatın Neresinde?

İnsan, anlam arayan ve anlamla yaşayan bir varlıktır. Anlam onun için bir ihtiyaçtır. Anlam arayışı da bu ihtiyacın bir dışavurumudur. İnsan her ne kadar dünyalık hazlar ve işler peşinde koşsa da kendiyle baş başa kaldığında varoluş sebebini, adalet- merhamet-kulluk-ölüm-ahiret gibi konular akıl ve kalp dünyasına girer..