Analiz
Müslümanlar İnsanlardan Koptular
Müslümanın yapması gereken önce bu dünyada anlam arayışına girmektir. Allah’ın yarattıklarında ve vahiy öğretisi ile anlamı idrak ettiğinde sıra kendisinin anlamının yanında amaç belirlemededir. Amacı varsa artık hedefe giden yol önünde belirmiştir. Müslümana düşen hedefe giden yolda vahiy yardımı ve sabırla yürümektir..
Kur’an’da “Değişim” Toplumun İradesine Bağlı Tutulmuştur
Dine birçok hurafe ve bidatler sokulmuş yanlış kader anlayışları, keramet kültürü yaygınlaşmış uydurma hadislerle din asıl kaynakları olan Kur’an ve sahih sünnetten uzaklaştırılmıştır..
Tanrı İşsiz Kaldı
Allah’ın sonsuz rahmeti varken, Rahim, Rahman, Gafur, Gaffar, Settar sıfatları varken, Allah’ın “Ya Muhammed! Kullarıma şu müjdeyi ilet: Ey kendilerine kötülük edip aşırı giden kullarım! Allah’ın rahmetinden asla ümidinizi kesmeyin! doğrusu Allah bütün günahları affedebilir. Allah Hay ve Kayyum iken ölülerden neden medet bekleriz..
Hayat Toplum ve Ahlak
Kur’an’ın buyurduğu emir ve yasakların müslümanlar tarafından hayata yansıtılmasıyla oluşan kültür ve yaşantılar, İslam ahlakının somut yüzünü gösterir. Olumluluk ve olumsuzluk ana kategorileri dikkate alınarak, iki yolun insan için varlığına dikkat çekilmiştir..
Ahlakın En Önemli Dayanağı Fıtrat
Din binasının temelinde ahlak yatmaktadır. Zira ahlaki sorumluluk, akidenin zeminidir. İnsan bu sorumluluk sayesinde hakikati arar ve tevhide ulaşır. Kur’an’da, insanlığın ortak aklının kötü dediği ne kadar davranış varsa onlar da yerilir. Ahlaklı olmayı, insanileşme olarak görebiliriz..
Tabiat Allah’a Teslim Olmuş Müslümandır
Allah ile ilişkilerimiz bozulunca tabiatla da ilişkilerimiz bozuldu. İnsan büyük bir tüketim hırsına girdi. Büyük bir güç tutkusuna kapıldı ve yeryüzünün mutlak sahibi gibi hareket etti. Tabiatı Allah’ın ona verdiği bir emanet olarak görmeyip tabiatın sahibi gibi hareket etmeye başladı..
Anaç Devlet ve Ekolojik Yönetim
Kirlenen siyasi hayatın yegâne çaresi ise tasavvurlardaki siyasi kavramları, kendi kültürel bünyemize münasip olarak yeniden tahlil etmektir. Ekolojik yönetim felsefesi ve anaç devlet algısı hem dışımızdaki tabiata hem de içimizdeki fıtrata daha uygundur..
Dini Yalanlayanlar İle Salâtlarından Gafil Olanlar
Dinin gerçek manada tasdiki dille söylenen laf değildir. Bilakis o kalpte yerleşen bir kuvvettir. Sahibini hemen kardeşlerine iyiliğe ve ihsana, muhtaçları korumaya ve himayeye sevk eder..
Kur’an’daki Mesellerin/Kıssaların Ahlakî Bilinç Geliştirmedeki Rolleri (I)
Vahiy tarihsel değil, evrenseldir. Sadece nazil olduğu 1400 sene önceki Arabistan’ı değil, gelecek bütün çağları kapsar, ışığıyla aydınlatır. Kıssalara konu olan Peygamberler de insanlığa rol-model olan güzel örnekledir..
Ahlak Din İlişkisi Bağlamında Maun Sresi Gönül Okumalarım
Dini öğretilerin ve ibadetlerin zoraki değil sevdirerek yapılması gerektiği, bir insanın gösteriş düşkünü, bencil olması çocuklukta aldığı terbiyeden ve eğitimden kaynaklandığı, sosyal hayatta çevresinde bulunan yoksul, yetim ve çaresizlere yardım yapıp yapmadığına bakması gerektiği vurgulanmaktadır..
Ahlaksız Dindarlığın Kökleri
Doğruluk, adaletli davranmak, çalışkanlık, sabır, şükür, cömertlik, yardım severlik, tevazu, emanete riayet, işi ehline vermek vefa, iyilik yapmak, gibi Kur’an’i emirler, ahlâklı insanların vasıflarıdır. Yalan, hile, iftira, torpil, kin, haset, kötü düşünce, tembellik, başkalarına zarar vermek, nüfuz hırsızlığı gibi vasıflar, ahlâklı bir kimsede bulunamaz..