Analiz

Ümmete Musallat Olan Hastalık Akıllardaki Sapma

Vahye teslim olmuş bir aklın hakimiyeti ve basiretiyle duyguların-düşüncelerin sapmalarını gelmemiz lazım ki, sahih duyguların aleviyle de akılların ışıklarını yakalım..

Ahlaklı Emanetçiler Ehliyetin Neresinde

Ehliyet-liyakat, emanet kavramı ile yakından ilişkilidir. Herhangi bir konuda ehliyet sahibi olmadan o konunun emanet sorumluluğunu üstlenmek söz konusu olamaz..

Yönetimde Şûrâ

İnsanlar sevdikleri, içinde bulundukları ve ait oldukları parti, grup, cemaat ve etnisite hakkında ortaya çıkan hataları görmezden gelme eğilimine sahipken, kendini yakın hissetmediği öteki parti grup, cemaat ve etnik gruplar hakkındaki iyi özellikleri görmezden gelir. Bu durum adil yaklaşımı engelleyen en önemli faktördür. Kur'an bizi yakınlarımızın aleyhine bile olsa adaletten .

Müslümanca Öznelliğin Emanet Ve Ehliyet Sorunu

İnsanların vahye muhatap olmaları bakımından, kabul edenler ve kabul etmeyenler olarak ana hatlarıyla ayrışmaları, hem insana verilmiş bir hak ve hem de insan olmanın bir gereği olarak tabii bir duruma işaret eder. İnsanın her konu ve olguda olduğu gibi, vahiyle indirilen mesajları kabul edip etmemesi de haddi zatında bir emek vermeyi gerektirir..

Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliğinin Yeniden Üretilmesi: Medya’nın Rolü

Toplumsal cinsiyet (gender), toplumun insanları iki kategoriye ayırmasının bir yoludur: erkekler ve kadınlar. Bu bağlamda kadın ve erkeğe birbirinden farklı sosyal roller ve sorumluluklar yüklenmiştir; kendilerinden bu rollere ve sorumluluklara uyacak davranışlarda bulunmaları istenir..

Kur’an’da Bilime Teşvik Eden Ayetler Işığında İslam Bilim Tarihi ve Kadın Bilim İnsanları

İnsanın ve evrenin neden var olduğunu açıklayan, ahlaki yasalara rasyonel temeller sunan, belagat açısından zengin olmasının yanında içinde geçen kimi ifadelerin modern bilimin verileriyle günışığına çıktığı bir kitap olan Kuran, birçok olağanüstülükleri tek başına kendinde toplamaktadır..

Çarpık Kadın Erkek İlişkisi

Hayatımızı şekillendirmesi gereken ayetler dururken yaşamı karşı cinse zehir etmeye çalışıp toplumda bozgunculuk çıkaran ve bu durumdan güç devşiren, güce tapan bazı zümreler Allah Rasulü’nün dilinden çıkmış gibi bazı uydurma sözler icat etmişlerdir..

Şiddetin "Kadın" Yüzü

Kadın İslamiyet ile birlikte kazandığı değeri, modernleşme yalanı ile kaybetti. Farkında olmadan, gönüllü olarak, modern çağın kölesi haline geldi. Yüklendiği roller, erkekleşen kadınlara, kadınlaşan erkeklere sebep oldu. Rol karmaşasının içinde kayboldular..

Kadının Hak Arayışı

Ataerkil toplum yapımız, uydurulmuş din anlayışı ve bunlardan şekillenen gelenek görenek ve törelerimiz; mağdurlar, ezilenler, haksızlık yapılan ve suistimal edilen kategorinin belki de başına kadını almış..

Şiddete "Dur!" De!

Kadın olarak kendi psikolojik ve fizyolojik sağlığınız için bu gibi durumlarda affetmemek ve görmezden gelmemek gerekir. Psikolojik, fizyolojik ya da cinsel şiddet içeren davranışların sorunlu olduğunu bilinmesi, kabul edilmemesi ve durdurmak için ne gerekiyor ise yapılması gerekir..

Kur’an, “Kadınları Dövün” Der Mi?

Kadın, tarihin eski çağlarından beri olduğu gibi, 7.yy.’da da sövülüyor, horlanıyor ve dövülüyordu. Ülkemizde ve bütün dünyada bugün de devam ediyor kadına şiddet ve dayak. Bu suçu işleyenler kendilerince bir sebep gösterebilirler. Fakat hiç kimse “İslam’da kadınları dövme vardır” diyemez..

ŞİDDET: Kötüye Kullanılan Kuvvet!

Erkeğin kadına, kadının erkeğe (fark etmiyor) yönelik zulmü mutlaka toplumsal bir problemi ortaya çıkaracaktır. İnsanlıktan kopmuş öfkesini terbiye edemeyen erkeğin, gücünü kötüye kullanarak kadını baskılaması, şiddet uygulaması, canına kast etmesi erkeklik değil insanlık sorunudur..