Analiz

Bir Pagan İnanışı Olarak “Kadercilik” ve “Tanrı(ların) İradesinin Beşeri Hadiselere İzdüşümü” Meselesi

Kur’an’da ve dolayısıyla İslam’ın özünde yeri olmayan, kökeni eski pagan inançlarına dayanan ve insan aklını, iradesini ve sorumluluğunu ortadan kaldıran “kaderci” anlayışın terk edilmesi gerekmektedir. Bir başka deyişle, eğer olacaksa Müslüman Aydınlanması’nın başlangıç noktası veya birinci basamağı burası olacaktır..

Âyet Kavramı Ve Nesli Tükenen Canlılar

Vahiy mesajdır. Son vahiy olan Kuran kendisi bizatihi mesajdır. Ayetleri doğrudan mesajdır. 15 milyon canlı türünün her biri bir ayettir ve mesajdır ve Allah bu mesajları eksiksiz okumamızı, anlamamızı yaşamamızı ve diğer insanlara iletmemizi ister..

Din, Ekoloji Ve Fesat

İnsan-tabiat-çevre ilişkisinin sağlam ve sağlıklı bir düşünsel temele oturması gerekmektedir. “İslam, insanı, çevrenin bilincine eriştikten ve çevrenin sorumluluğunu yüklendikten sonra var olan bir yaratık olarak addediyor..

İnsan-Çevre İlişkisini Belirleyen Kur’an’i İlkeler

İnsanın tabiatı fethetme süreci sınırsız ve sorumsuz bir şekilde tabiatı sömürmesine dönüşmüştür. Modern anlayışın en belirgin özelliği tabiatın nesnelleştirilmesi ve her türlü değerden soyutlamasıdır..

Ahlaklı Dijital Dünya

Dijital dünya hizmetlerinden ölçülü, ahlaki bozulmaya maruz kalmadan yararlanmak mümkün ve gereklidir..

Yurt Duyguları Yurttaş Olmanın Saygınlığına İlişkin Değişik Bir Bakış Denemesi

Yurdumuzu kalkındırmak, doğayı korumak ve gelecek kuşaklara yaşanabilir bir dünya bırakabilmek için “ortalama” bir yaşama kanaat etmeyi öğrenmemiz gerekmektedir..

Doğanın İnsan Hayatı ile Entegrasyonu Bağlamında Furkan Suresi Bazı Ayetler Üzerinde Gönül Okumalarım

Kur’an okuyunuz. O’nu okudukça kişiye özel zihinsel yansımalarını keşfedeceksiniz..

Niteliksel Ahlaki Erozyon ve Varoluşsal Tahribat

Karanlık dünyamızı aydınlatacak bir ışık, güvenli yollarda yürütecek bir hidayet rehberi olan bir rahmet pınarımız var. Bu rahmet pınarı Kur’an’dır. Kur’an’dan beslenmeliyiz. Beslenirken oluşacak iklimle, dünyamız da mamur olacaktır..

Ölüm Sancısı: Doğadan Ontolojik Kopuş veya Yeni Hapishane Olarak Antiekolojik Kentler

İnsanlığın bir ölüm sancısı içinde olduğunu görmekteyiz. Doğanın şahsiyetine saygı gösterilmiyor. Doğanın şahsiyeti, doğanın tabi olduğu yasalardır. Bu yasaları Allah koymuştur. Doğanın şahsiyetine saygı göstermeyenler, dolayısıyla Allah’a da saygı göstermemiş olurlar..

Şûrâdan Kopmak İnsanlığı Gücün Sözüne Boyun Eğdirmek İçindir

Şura içerisinde ortaya çıkan bir taraftaki güç zehirlenmesi, diğer tarafta hadsiz ve acımasız eleştiriler zamanla işlerin danışma ile yapılması yerine gücü ele geçirme kavgasına dönüşmektedir..

İslam Düşüncesinde Denge Çizgisi Şüra Ve Allah’a Dayanmak

Müslümanlar kendi işlerine kendileri sahip değil. Hep başkalarının yönlendirilmesi ve güdümüyle vaziyet alıyorlar. Bu zillete düşmelerinin asıl sebebi, İslam’a olan bağımlılıklarının, rablerine olan güvenlerinin azalmış olmasıdır..

Kur’an’ın Emrettiği Temel Bir Nitelik Olarak Şûra

Mümince yaşamak, bütün müminlerin temel kaygısı olmalıdır. Bir müminin lâfzen mümin olduğunu söylemesi önemli olmakla birlikte, daha da önemlisi mümince niteliklerle hayatını tanzim etmesidir..