Analiz

Kur’an-ı Kerim: Birilerine Göre…

Kur’an-ı Kerim birilerine göre gizli ilimler hazinesi; harflerini toplar, çıkarır, çarpar bölersin, gelecekten haber verir ve bu haliyle kâhinlerin, medyumların sermayesidir..

Kur’an’ı Kerim İle İlişkimiz

Büyük çoğunluğu inançlı olduğunu ifade eden insanlardan oluşan bir toplumda yaşamamıza rağmen muhtemelen en bilgisiz olduğumuz konu dindir. Oysa din, başka hiçbir şeye benzemeyen, insanın hem bu dünyasını hem de ahiret hayatını imar edecek olan son derece hassas bir konudur..

Kur’an’dan Kopuş Dengeden İnhiraf Etmektir

İstikamet, aklın, vicdanın ve fıtratın vahiy ışığında bütünleşmesidir. Dolayısıyla vahyi fıtratın ve aklın ve dahi vicdanın sesine mugayyir okumaya kalkmak bu muhteşem dengeyi bozmak olur. Denge bozulunca yanlış yorumlar ortaya çıkar..

Arap-İslam Kültürünün Akıl Yapısı

İslam dünyasının içinde bulunduğu krizi İslam kültürüne etki eden bilgi otoriteleriyle değerlendirerek günümüze bu konuda ışık tutmaya çalışan Cabiri....

Kur’an’da Akıl - İman İlişkisi

İlk merhalede akıl düşünür. İkinci merhalede ise kalp iman ederek aklın görevini devralır. Bu bağlamda Kur’ân’î akıl düşünen kalptir ya da iman etmiş akıldır..

Yunus Suresi Yüzüncü Ayet Bağlamında Aklını Kullanmayanların Akıbeti

Aklını kullanmamak, anlamdan uzaklaşmak demektir. Aklını kullanan insan, isabetli hüküm verme yeteneğine sahip olur. Kime bu yetenek verilmişse, hiç şüphesiz ona tarifsiz bir servet bahşedilmiştir..

Akıl İman İçindir

Müslümanlar İslam ahlakının temel dinamiklerini, hür bir akıl, diri bir kalp, sarsılmaz irade, güzel eylem ve sâlih bir amelle yakalayabilirler, yaşayabilirler....

Vahiy/Din ve Akıl, Birbirinin Alternatifi veya Düşmanı Değil, Yardımcısı ve Tamamlayıcısıdır

İnsanı insan yapan ve diğer varlıklardan ayıran aklın kullanılmasını emreden burada sayamayacağımız kadar ayet olduğu gibi, aklını kullanmadığı için yukarıdaki ayetlerde belirtilen hayvan durumuna düşenlerin ve cehennemi boylayanların olduğunu da görüyoruz..

Akleden Kalp

Akletme kabiliyetiyle yaratılmış insanın aklını kullanmaması zulümdür. Zulüm ile abad edenin akıbeti berbat olur. Oysa ki Kur’an, “akıbet müttakilerindir” der. Müttaki olmak için ise evvela aklı korumak gerekir. Zira aklı olmayanın imanı da olmaz..

Kur’an’ın Yeterliliğine İnanmak ve Eşsiz Kılavuzluğuna Güvenmek

Kur’ân kaynaklı bir kültür oluşturamayan Müslümanlar, yabancı kültürlerin istilasını durduramamış, neticede o anlayışları İslam dini olarak kabullenmişlerdir. Kur’ân’dan uzak kalan nesiller, bu kültüre din olarak sarılmış ve sarılıyorlar. Kur’ân sadece okunmuş, içinde ne anlam olduğuna bakılmamış, böylece Müslümanın hayatından koparılmıştır. Hayattan .

Akıldan Kopuşun Kutsallar Üzerinde ki Dezenformasyonu

Mezhepleri farklı Müslümanların maalesef zamanla mezhepler arası farklı dini uygulamaların birbirleri arasında yapılması veya görüşlerin benimsenmesi din değiştirmekle eşdeğer tutulduğu çağlar İslam coğrafyasında yaşanmıştır..