Analiz
Kelimelerde Yolculuk: Meşveret, Meclis ve Hürriyet
Her kelime, önce onu aklederek idrak etmemiz sonra özümseyerek hissetmemiz ve nihayetinde onu yaşamamız içindir. Onun için kamusumuz namusumuzdur diyoruz. Lakin vahyin kamusunun hassaten bu ümmetin namusu olduğunu da unutmamalıyız..
İnsan, Lisan Ve Tekâmül
Algılayabildiğimiz üç boyutlu evrenimizde bütün varlıkta kendini gösteren bir yasa vardır. Tekâmül veya modern dildeki karşılığı olan evrim yasası, varlığın değişim, gelişim ve dönüşüm yasasıdır..
Rabbe Rağbet Şûrayı Güçlendirir
Evrensel doğruları ve yanlışları aynı anda içinde barındıran ve böylece iki kutuplu olan bu dünyada, doğal olarak kutuplar arasında bir çatışma sürmektedir. Belki yaşam dediğimiz de bundan ibaret bir serüvendir..
Bir Hoşgörü Ve Diyalog Kuruluşu Olarak Hilf’ul Fudul
Dünyanın küçük bir köye dönüştüğü modem zamanlarda bir arada yaşamak zorunda olan insanların, sürgit birbirleriyle çatışmaları rasyonel olmadığına göre, insanlığın dini, kültürel ve etnik sebeplerle kendinden saymadığı “öteki” ile diyalog ve barış içinde bir arada yaşama iradesi ve bunun sağlanması için giriştiği entelektüel çaba son derece önemlidir..
İslam Mı, Demokrasi Mi?
İslam’ın şura sistemi ile paralel uygulamalar benimsendiği taktirde insanın huzuru ve kurtuluşu için İslam’ın her devirde ve her yönden en mükemmel sistem olduğu, bireylerin dünya ve ahiret mutluluğunu sağlayan tek yol olduğu görülecektir..
Monoteizmden Monarşiye: İnançlara İlişkin Politik Bir Okuma Denemesi
Tarihte siyasi açıdan başarıya ulaşan monoteist öğretilerin ilk etapta öğretiyi kabul eden kabileleri teşkilatlı bir ulus haline getirdiği ve bu toplumsal birliğin monarşik bir krallığa evrildiği görülür..
Peygamber Hayatından Siyasi Bir İstişare Örneği: Bedir Savaşı
Şûrayı önemli kılan sebeplerden bir diğeri de liyakattir. İşi ehline verme manasına gelen liyakatin gerçekleşmesi, yapılan işin özünün pozitif manada gelişmesine neden olur. İstişare ile kullanılan ortak akıl sayesinde insan, yeni kazanımlar elde etmiş olur. Bu kazanımların başında ise tecrübe ve bilgi gelir. Nitekim bu bilgilerle insan, bakış açısını tevsi edebilir..
Dinin Araçsallaştırılması
Din, karşımıza çıkan sorunlarda hangi yöntemi takip edeceğimiz, hangi ahlaki ilkelere uyacağımız yönünde bize yol gösterir. Sorun olan sosyal hareketlerde ve iktidar kavgasında Allah rızasının önemsenmeyip dinin başka amaçlar için kullanılıp araçsallaştırılmasıdır..
Uydurma Dindeki Koşulsuz Teslimiyet
Kur’an bilgilendiren, bilinçlendiren, iman ve şahsiyet oluşturan; varlık alanlarına dair kesin ve çelişkisiz bilgiler sunan; söz ve içerik olarak aynısı ile taklidi imkânsız, muttakiler için hidayet kitabıdır. Kur’an’ı öncelemenin ve önceleyenlerin karşısına bir takım kadim hurafeler ve modern hurafeler çıkmaktadır..
Kur’an’sız Bir Eğitim Öğretimle Buraya Kadar!
Müslüman olduğunu söyleyen bir kişinin o dinin temel kaynağı kitapta ne yazdığını bilmemesi kadar hayret verici bir şey olamaz. Elbette meal o ilahi kaynağı mutlak anlamda anlamak için yeterli olmasa da içerik konusunda bir fikir vereceği de muhakkaktır..
Dine Karşı Din; Nam-ı Diğer Tanrı’yı İnsanîleştiren "Adamın" İnsanî Öğretisine Karşı Tanrı’yı İnsanlardan Koparıp Göğe Kovmak
Tanrı'nın önemsediği şey insanların söylemleri değil eylemleriydi. Hesap günü insanlar söylemleriyle ya da lafzen tuttukları tarafla değil sergiledikleri doğru davranışlarla ödül kazanacaktı. Ceza gerektiren nedense elbette atmadığı sloganlar değil seyyiatı olacaktı..
Sorgusuz Taklitçilik Dinden Kopuşun Nedenidir
Kitlesel çoğunlukta, sorgulamaksızın doğru olarak kabul gören lider biatlı taklitçilik nedeniyle süreç içerisinde haktan sapmalar başlamış, batıl yaşantı ve inanış bile çoğunluk hatırına doğru gibi algılanmış ve kabul görmüştür. Bu şekilde oluşan kitlesel bir çoğunluk içerisinde yapılan yanlışların karşısında doğruyu savunmak, hakkı söylemek her kimden .