Analiz

Akletmek Sorumluluktur

Düşünmek, insanın tabiatıdır. Akıl ormanına ne ekilirse o biçilir..

Modern İnsanın Anlama Problemi!

Modern insan; insanın ne olduğunu, neye ve nasıl inanacağını, isteklerinin ve ihtiyaçlarının ne olduğunu, ilgisinin ve yeteneklerinin neler olduğunu keşfetmekle işe başlamak zorundadır..

Vahiy Işığında Oyun (2)

Çocukların yaşı artıkça oyunların değiştiğini ve önceki masumane oyunların yerine birbiri ile rekabet etmeye dayalı oyunların yer aldığını kolaylıkla tespit edebiliriz. Bu durum, Kur’an’ın bize aktardığı tarihteki örneklerinden Hz. Yusuf’un kardeşlerinin kendi aralarındaki hırslı yarış ve rekabete dayalı oyunlarına bile yansımıştır..

Kur’an’dan Mucize’ye Bakmak

Kur’an imanın tek referans kaynağıdır. Çünkü Kur’an akla hitap eder ve selim akıl sahipleri için hidayettir. Klasik din algısındaki mucizenin, akılla ve ispatlanabilirlikle uzaktan yakından bir ilgisi yoktur. Kur’an’da müphem veya anlaşılmayan hiçbir ayet veya konu yoktur, olamaz..

Mazeretim Var, Asabiyim Ben

Öfke patlamaları yaşayan insanlar sadece çevrelerine bağırır çağırır ya da saldırgan davranışlar mı sergilerler? Elbette hayır. Kendilerine de ciddi zarar verirler. Buna öfkenin insan üzerindeki biyolojik etkilerine bakarak karar verelim..

Peygamberle Dirilmek

Dinde olmayan bâtıl hükümler, helal ve haramlar çıkararak dini özünden ve aslından saptırmak, kendine özgü inançları ve uygulamaları olan "batıl bir din" meydana getirir..

Peygamber Örnekliğinin Günümüzdeki Karşılığı

İnsan ne kadar hak ve hakikati bilir ve yanında olursa, o kadar adaleti de gözetmiş olur. Adaleti, hayatı oluşturan bütün alanlarda gözetmekle, aynı zamanda hakikatin hatırını da yere düşürmemiş oluruz..

Kur'ani Tasavvurdan Kopuş ve Bâtıl Peygamber Algısı

Tevhid, kula tapınma anlamında kul olmayı tamamen yasaklayan ve bunu irtikap edenlerin en büyük cürüm olan şirk batağına battıklarını ifade eden bir inanç sistemidir..

Ölmediğine İnanılan Bir “Elçi” İle Zümer Sûresi 30. Ayetindeki “Elçi” Arasında Seçim Yapmak

Muhammed (a.s)’ın bugün nasıl bir durumda olduğu şayet Kur’an kaynaklı bir bakış açısı ile değerlendirilmiş olsaydı, bugün onun ölü mü yoksa diri mi olduğu gibi tartışmalar asla olmayacak, bu türden ihtilaflar gündemde bile olmayacaktı. Muhammed (a.s)’ın ölü olmadığı iddiası beraberinde akidevi sorunları da getirmektedir. Çünkü o atfedilen bazı özellikler .

Peygamberlerin Örnekliği

Peygamberlik müessesesi, insanlık var olalı beri yeryüzünün en kadim, eski, sarsılmaz, solmaz, sönmez, pörsümez, bozulmaz müessesesidir. Kıyamete değin de böyle olacak, böyle kalacaktır..

Kur’an’a Göre Beşer Olan Peygamber Tasavvuru

Kur'an penceresinden peygamber başlığı birçok konuyu kapsamaktadır. Çünkü Kur'an-ı Kerim'de Hz. Peygamber kadar hakkında bilgi verilen ikinci bir şahıs ya da peygamber bulunmamaktadır. Dolayısıyla Hz. Peygamber'in Kuran`da verilen tüm görüntüleri birçok yönünü ortaya koymaktadır..